skattejagt

Tubertus og Grev Tublerones gemte skat (skattejagt/nøgleløb)


Praktisk (forberedelse: 3-4 timer)
Der er 4 nøgleark med 20 nøgler på hver - 80 i alt. Individuelle.


Print dem alle i 2 kopier. Det ene sæt laminerer du - det er nøgleark. De andre klipper du ud, laminerer og klipper ud igen og laver hul i og sætter snor i. De 80 nøgler hænger du op udendørs på et afgrænset området.

Afvikling (30-60min)


Opgaven går ud på at børnene, alle på én gang, skal ud og finde alle nøglerne - og sætte dem på den korrekte plads på nøglearket. Man skal altid løbe tilbage og sætte nøglen på plads på arket, inden man løber ud og finder en ny nøgle (dvs. man må ikke samle flere nøgler og så komme med dem alle på én gang).

Det tager 30-60 minutter hvis der er 15-20 børn og kan gøres nemme/sværere alt efter hvilken type snor du bruger til at hænge nøglerne op med. Jeg brugte farvet bomuldssnor i en pang farve og børnene var 5-6år. gavebånd er sikkert mere synligt, og sytråd mere usynligt. Der kan også skæres fra og blot bruges færre nøgler. Så i mine øjne kan løbet tilpasses alle aldre fra 3år og opefter, også voksne.


Historien

Og så digter du sådanset bare en historie som passer til din situation. Hos os ville min søn, Kalle, gerne have halloween tema. Så jeg opdigtede en historie om at bygherren som byggede Tubberupvænge (hvor vi bor) havde fundet en gammel skat (Grev Tublerones skat) og gemt i Tubberupvænge da det blev bygget for 40 år siden (jaja, det er så kun 30 år siden, men det ved børnene jo ik). Så satte han husspøgelset Tubertus til at passe på skatten for ham. Måden Tubertus løste den opgave på, var ved at sætte en ekstra "lås" på hvert halve år og gemme nøglen et sted i Tubberupvænge - aka. 2 nøgler pr. år = 80 nøgler.


Igen: digt en historie der passer til de rammer du har, og brug den.


Sådan gjorde jeg
Jeg satte nøglearkene på døren til vores skur, og placerede skattekisten med slikposer inde i skuret. Og så når alle nøgler var fundet, kunne vi låse op til skatten.


Da jeg lavede løbet/skattejagten var kriteriet at den skulle kunne udføres af 1 voksen alene, som står og hjælper med at sætte elefantsnot på nøglerne så de kan sidde fast på nøgleskemaet og holde øje med at de sætter dem korrekt. Det er dejligt hvis der er 1-2 flere voksne til at sørge for at børnene bliver på det område de må være på, og i sidste ende hjælpe med at finde de nøgler de ikke kan finde. Men det kan sagtens lade sig gøre alene.


ps. der er en enkelt fejl i den ene nøgle hvor jeg ikke fik overlappet billederne korrekt. Det må man lige leve med :)


Nøgleark


Skattejagten/nøgleløbet må bruges af private og foreninger til sjov og underholdning - men ikke til arrangementer der giver en økonomisk gevinst, uden forudgående aftale.